Jaarruimte en inhaaljaarruimte voor extra pensioen zijn verruimd

Naast uw AOW en uw pensioen bij het pensioenfonds, kunt u ook zelf extra pensioen regelen. Dit kan bijvoorbeeld via een lijfrenterekening of lijfrenteverzekering. De jaarruimte is het bedrag waarmee u uw pensioen via extra pensioensparen jaarlijks mag aanvullen en aftrekken van uw inkomen. Hierdoor betaalt u nu minder belasting. Met terugwerkende kracht zijn er vanaf 1 januari 2023 ruimere mogelijkheden om meer en langer te sparen met fiscaal voordeel. Ook de mogelijkheid om de inhaaljaarruimte te gebruiken is verruimd.

 

Hoe eerder gestart wordt met het opbouwen van een (aanvullend) pensioeninkomen, hoe lager de periodieke inleg kan zijn om tot een aantrekkelijke aanvulling te komen. Als voorbeeld: bij een inlegperiode van 30 jaar, een inleg van 100,= en een rendement van 4% wordt er ongeveer evenveel kapitaal opgebouwd als bij een inlegperiode van 10 jaar, een inleg van 500,= per maand en hetzelfde voorbeeldrendement van 4%. De kans op een lager rendement is (historisch gezien) bij een 10 jarige periode van kapitaalopbouw groter dan bij een periode van 30 jaar.


Wat is er veranderd aan de jaarruimte?

De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd, namelijk:

  • De jaarruimte is verhoogd naar 30% van het inkomen waarmee u spaart voor uw pensioen. Dat was eerst 13,3%.
  •  U mag gebruikmaken van de jaarruimte tot het kalenderjaar waarin u 5 jaar ouder bent dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Dat was eerst het kalenderjaar waarin u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt.


Wat is er veranderd aan de inhaaljaarruimte (reserveringsruimte)?

  • U kunt tot 10 jaar terug gebruikmaken van de niet-benutte jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies. Dat was eerst 7 jaar.

Wilt u de mogelijkheden bespreken, neem dan gerust contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

Nog minder dan 50 dagen en dan starten de Olympische Spelen in Frankrijk. Vanaf 28 juli starten de wedstrijden voor Sara Wennekes Surfing om zich te kwalificeren voor de Medal Race op 2 augustus. Door Studio Buen is h...

#TEAMSARA

Vanaf 26 januari start het WK IQfoil op Lanzarote. Hét moment voor Sara Wennekes Surfing om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen 2024. Wij hebben er alle vertrouwen in en zijn #TEAMSARA !!

Gevolgen van DUO-lening voor hypotheek

Vanaf 2024 is de actuele maandlast DUO-lening bepalend Vanaf 2024 wordt de actuele maandlast van de studielening bepalend voor de maximale hypotheek. Dit is dan niet meer een percentage van de oorspronkelijke studiesc...